Voetbalschoenen

Bovenkant formulier

Nadat er jarenlang geen of nauwelijks ontwikkelingen op het gebied van voetbalschoenen zijn geweest, volgen de laatste jaren de vernieuwingen zich in hoog tempo op. Naast de klassieke zwarte leren voetbalschoen wordt er nu steeds meer gebruik gemaakt van nieuwe materialen en technologieën. Onder invloed van reclame door grote topspelers, is er steeds meer aandacht voor kleur en design(model). Dit is mooi maar ook zeer verleidend voor jou bij het maken van de juiste keus uit de schoen die past bij jouw voeten. Het verstand laat de meeste sporters nu helaas in de steek. Men gaat hierbij meestal af op de kleur en het model waarop jouw favoriete speler speelt. Maar wil je de goede keus maken en je verstand gebruiken  lees dan het volgende nauwkeurig. Bij het lopen raak je eerst met de buitenkant van de hiel de grond, dan rolt je voet lichtjes naar beneden en naar binnen. Hierna komt de hiel los van de grond en druk je je af met de bal van de voet. Dit noemt men pronatie en is een biomechanisch en natuurlijk proces. Pronatie is goed omdat het de schok van het landen dempt. Rolt de voet echter te sterk naar binnen dan spreek je van overpronatie. Overpronatie geeft problemen aan onderbenen en knieën. Rolt de voet bijna niet naar binnen dan spreek je van onderpronatie of zelfs van supinatie (is teveel nabuiten rollen). Deze zogenaamde stijve voeten kunnen de schok van het landden niet goed opvangen en lijden dan ook vaak tot blessures. De voetboog bepaalt hoe je voeten en benen funtioneren. Een vlakke of platte voet wil zeggen dat je teveel proneert (teveel naar binnen kantelt). Een hoge voetboog (wreef) geeft aan dat je waarschijnlijk teveel supineert. Je voettype en pronatiegraad geven aan welke schoen je moet kopen. Dit is bij andere sporters de gewoonste zaak van de wereld, maar nog niet bij voetballers. (Lopen altijd achter). Bij teveel pronatie-rechte leest kiezen. Bij teveel supinatie – gebogen leest kiezen en bij normale pronatie (is normale voet) half gebogen leest kiezen. Ga altijd naar een gespecialiseerde sportzaak en kijk of ze de juiste schoenen hebben die bij jou voeten passen. Denk hierbij ook aan voorgevormde inlegzolen. Om zeker te zijn dat je schoenen goed passen, koop ze dan altijd in de namiddag. Je voeten zijn dan meestal op hun groots. Want tijdens het lopen zwellen je voeten wat op en zetten wat uit. Draag of neem sokken mee die je ook tijdens het sporten aanhebt. Zorg ervoor dat de verkoper(ster) beide voeten meet. De maat van de grootste voet heb je nodig. Let erop dat je hiel goed achter in je schoen past, mag niet schuiven. Het bovenleer moet je voet goed omsluiten maar mag niet knellen of irriteren.

Test altijd verschillende paren schoenen en loop er even mee rond in de winkel. Het paar dat het beste zit en het lekkerste aanvoelt moet je kopen. Blijf als het kan zoveel als mogelijk bij hetzelfde model. Maar denk eraan dat voetbalschoenen blessures moeten helpen voorkomen. De grote verschillen in voetbalschoenen zitten in het materiaal,de constructie van de verschillende onderdelen, het bovenwerk en de zool.

Bovenwerk
Leer (toch nog het meest gebruikt)
+ goede pasvorm
+ goed balgevoel
+ past zich aan (aan vorm van de voet)
+ duurzaam(mits goed onderhouden)
- onderhoud noodzakelijk
- neemt vocht op.
Het meest gebruikte leer is rundleer. Maar in de duurdere modellen maakt men ook gebruik van kangaroe of kalfsleer (dit is soepeler en geeft daardoor meer comfort en balgevoel).

High Tech synthetic
Deze schoenen combineren de voordelen van een leren schoen met nieuwe eigenschappen.
+ lichtgewicht
+ onderhoudsvrij
+ optimaal balgevoel
- hoog in prijs. Tevens maakt men gebruik van verschillende zoolconstructies. Aantal, lengte, plaatsing van de noppen of studs (zoals de nieuwe vorm van noppen wordt genoemd) maken de schoenen min of meer geschikt voor de ondergrond waarop je gaat spelen.

We onderscheiden de volgende zoolconstructies.

SG-softgroundzool (zachte grond)
Zool 6-8 noppen (studs) hoge noppen voor nat, drassige en zachte velden. Hoge noppen zijn op harde velden minder stabiel en verhogen zo de kans op blessures.

HG-Hardgroundzool (harde grond)
Zool 12-15 lage noppen. Op drassige velden gaan de ruimtes tussen de noppen dichtzitten met modder, waardoor de grip sterk vermindert. Ook zijn er nog verwisselbare noppen, waardoor de schoen altijd aangepast kan worden aan alle omstandigheden, maar geeft veel gedoe met verwisselen en eventueel losgaan en verliezen van noppen.

TF, Multinoppenzool
Veel kleine noppen ,voor extreem harde grond, gravel en kunstgras (Bekkerveld thuis).

Bij schoenen heb je ook nog de binnenzool. Zorgt voor extra comfort en bij voetklachten altijd gebruiken. In veel gevallen is deze zool van het goed dempende EVA gemaakt.

Vetering
Veel schoenen hebben een asymmetrisch vetersysteem, waarbij de veters naar de buitenzijde van de schoen zijn verplaatst. Hierdoor beter balcontact.

Aangezien Almere over veel kunstgrasvelden beschikt ,doe ik er nog een stukje bij over kunstgras en voetbalschoenen. Kunstgras heeft veel voordelen, maar ook nadelen als je niet de juiste maatregelen treft. Veel spelers klagen erover dat kunststof noppen op kunstgras snel afbreken en kiezen daarom voor hardere noppen. Maar die worden door de fabrikanten van kunstgrasvelden sterk afgeraden. Want ze zorgen ervoor dat het kunstgras sneller slijt. Kunstgras heeft ook nog enkele negatieve effecten op het krijgen van blessures. Het scheurt niet op dezelfde wijze als natuurgras. Bij abrupt wenden,keren en stoppen op natuurgras geeft dit mee in horizontale richting, dit doet kunstgras niet. Daardoor ontstaat een veel grotere druk op je voeten. Blessures van hamstrings en liezen komen dan ook meer voor op kunstgras. Een kleine aanpassing aan de schoen kan al wonderen doen. Dit kan je bereiken door de voorste nop weg te vijlen. De voet kan hierdoor beter doorzakken. Spelers klagen ook vaker over spierpijn na het spelen op kunstgras. Zo is de stuit van de bal anders en is er een hogere balcirculatie. Een goed getraind team maakt van deze balcirculatie optimaal gebruik, maar een slechter getraind team zal dit moeten compenseren door teveel moeten lopen. Dit leidt dan tot snellere vermoeidheid en eerder kans op blessures. Tevens duurt het balbezit op kunstgras langer dan op gewoon gras. Dus wordt er ook meer van je concentratie en alertheid gevraagd. Blessures die het gevolg zijn van overtredingen, nemen echter af. Dit ligt eraan dat spelers op kunstgras onbewust minder slidings maken. Neem bij kunstgras dus je schoenen met zeer veel noppen. Gewone schoenen kan, maar dan altijd met ronde noppen. Als er ondanks kunstgrasschoenen nog klachten ontstaan, raadpleeg dan altijd een specialist.

Maar waar moet je nou op letten? Er zijn verschillende soorten schoenen. De 2 meest geschikte vind je hieronder

1 : Een kunstgrasschoen met meerdere kleine ronde noppen

2 : Een kunstgrasschoen met een draaicirkel

1: Op optimale grip te hebben zijn de voorste noppen smaller en korter

2: Om de duurzaamheid te vergroten is de rand van de buitenzool verhoogd

3: Om de wendbaarheid te vergroten en de kans op blessures te verminderen, zijn de

noppen op het draaipunt in een cirkel geplaatst.

4: Om de stabiliteit te vergroten hebben ze een bredere leest en bredere noppen.